Algoritme hypoglykemie risico
Ontwikkelen algoritme voor selecteren van mensen met type 2 diabetes met een hoog risico op het krijgen van hypoglykemieën
Het DISCARDt project bestaat uit verschilende onderdelen. Het is gestart met een mixed-methoden aanpak van cohort, interview en survey studies om beter zicht te krijgen op (a) de risicofactoren voor overbehandeling, (b) de aard en oorzaak van gebruiksproblemen die kunnen bijdragen aan de risico’s, en (c) de mogelijke barrières bij patiënten en behandelaars om de behandeling met cardiometabole medicatie te reduceren.
Ontwikkelen algoritme voor selecteren van mensen met type 2 diabetes met een hoog risico op het krijgen van hypoglykemieën
Kwalitatieve interview studie om inzicht te krijgen in gebruikersproblemen die leiden tot hypoglykemieën bij mensen met type 2 diabetes vanuit hun eigen perspectief
Survey studie om de omvang van problemen die leiden tot hypoglykemieën bij mensen met type 2 diabetes in kaart te brengen en te bepalen welke factoren het sterkst geassocieerd zijn met het daadwerkelijk ervaren van hypoglykemieën
Kwalitatieve focusgroep studie om inzicht te krijgen in de belemmerende en bevorderende factoren die mensen met diabetes en/of hartvaatziekten zien met betrekking van het minderen van dergelijke medicatie (deprescribing van medicatie voor diabetes en/of hartvaatziekten)
Kwalitatieve focusgroep studie om inzicht te krijgen in de belemmerende en bevorderende factoren die zorgverleners zien met betrekking van het minderen van medicatie voor diabetes en/of hartvaatziekten.
Op basis van de hiermee verkregen resultaten worden strategieën ontwikkeld, waarmee apothekers (1) hoog-risico patiënten kunnen selecteren, en (2) de medicatie in samenspraak met de patiënt en andere zorgverleners kunnen doen verminderen of vereenvoudigen. Concreet gaat het om selectie-algoritmen (o.a. medisch-farmaceutische beslisregels), hulpmiddelen voor patiëntcommunicatie, samenwerkingsafspraken en het maken van therapie-aanpassingen, een FTO-module en een scholingsprogramma voor praktijkteams.
Bekijk Project Resultaten Bekijk Presentaties
De generieke en de specifieke aanpak zullen in afzonderlijke onderzoeken worden getest en beoordeeld op haalbaarheid, tevredenheid van patiënten en zorgverleners, en effectiviteit. Dit wordt gedaan in twee pilot studies:
LeMON staat voor Less Medicines in Older patients in the Netherlands. In dit onderzoek wordt een interventie geïmplementeerd en geëvalueerd in een clustergerandomiseerd onderzoek waarbij de apotheker en de huisarts getraind worden in het toepassen van deprescribing in een medicatiebeoordeling volgens de Multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij patiënten ouder dan 70 jaar die cardiovasculaire en/of diabetes medicatie gebruiken.
Er wordt een praktijkstudie uitgevoerd om de haalbaarheid, tevredenheid en mogelijke effecten van een patiënt specifieke interventie te testen bij mensen met type 2 diabetes die een hoog risico op hypoglykemie en/of overbehandeling hebben. Het gaat om een diabetes-medicatiegesprek waarin mogelijke bijwerkingen of problemen met de medicatie besproken worden. Dit kan aanleiding zijn om bepaalde medicatie te verminderen of aan te passen.
Tot slot zal samen met de betrokken partijen een implementatieplan worden uitgewerkt om de succesvol gebleken onderdelen verder uit te rollen.