Nieuwsbrief nummer 1 - maart 2022
Hieronder vindt u de eerste nieuwsbrief, van maart 2022
CO-DEPRESCRIBE nieuwsbrief
Nummer 1 – maart 2022
Nieuw: de CO-DEPRESCRIBE nieuwsbrief
Afgelopen januari is het CO-DEPRESCRIBE project officieel van start gegaan, met als doel om de effecten van een communicatietraining voor eerstelijns zorgverleners op het minderen en stoppen (“deprescribing”) van cardiometabole medicatie bij ouderen te evalueren. Tijdens de looptijd van het project, zullen wij middels een periodieke nieuwsbrief alle betrokkenen op de hoogte houden over de voortgang van het project. In deze eerste editie van de nieuwsbrief stelt onderzoeker Peter Stuijt zich voor, hebben we enkele updates en vatten we het project inhoudelijk samen.
Even voorstellen
“Mijn naam is Peter Stuijt, en ik ben halverwege januari begonnen als promovendus op het CO-DEPRESCRIBE project. Als bewegingswetenschapper die enigszins bekend is met ouderen met chronische pijn (en vaak ook polyfarmacie), is het niet vreemd om mij nu dagelijks bezig te houden met het proces rondom afbouwen van medicatie bij ouderen. Gemene delers zijn namelijk het belang van een op de patiënt afgestemde behandeling, het minimaliseren van de medicatielast en maximaliseren van kwaliteit van leven. Daarnaast spreken het multidisciplinaire karakter en de praktijkgerichtheid van dit project mij ontzettend aan.”
Updates
- Petra Denig en Peter hebben kennisgemaakt met Judith van der Vloed en Inge Schalkers van de Harteraad en Heleen Knottnerus van Diabetes Vereniging Nederland. Zij zullen gedurende het project betrokken zijn om periodiek advies te geven vanuit patiëntperspectief.
- Ook is er een adviesraad opgesteld, bestaande uit Jako Burgers (NHG), Anita Wildeboer (UMCG), Martina Teichert (KNMP), Talitha Feenstra (RUG) en Barbara van Munster (UMCG)
- Er wordt gewerkt aan een CODEPRESCRIBE website, waar geïnteresseerden (zowel patiënten, zorgverleners als derden) snel en eenvoudig informatie kunnen vinden.
- De komende tijd werken we aan een haalbaarheidsstudie bij ouderen waarbij medicatiebeoordeling uitgevoerd wordt, om met name de vragenlijsten voor de verschillende “patient reported outcomes” te evalueren.
- Voor het Praktijk Research In Samenwerking Met Apothekers (PRISMA) symposium, dat gehouden wordt op 19 mei 2022 in Amersfoort, en de International Conference on Deprescribing (ICOD), dat wordt gehouden van 5 – 7 september in Kolding (Denemarken) sturen wij abstracts in over ons studieprotocol.
Op de volgende bladzijde vindt u een inhoudelijke samenvatting van het project. Mocht u opmerkingen en/of vragen hebben over deze nieuwsbrief of over het project in algemene zin, dan horen wij graag van u. U vindt Peter’s contactgegevens aan het einde van de volgende pagina.
De CO-DEPRESCRIBE studie
De effecten van een Communicatietraining om Ouderen te betrekken in beslissingen omtrent het minderen of stoppen (‘DEPRESCRIBE’) van cardiometabole medicatie: een gerandomiseerde studie in de eerstelijns zorg.
Kernteam onderzoekers: UMC Groningen (Petra Denig, Peter Stuijt), Rijksuniversiteit Groningen (Katja Taxis), NIVEL (Liset van Dijk), en SIR Stevenshof (Mette Heringa). Dit project [10140022010002] wordt gesponsord door ZonMw, als onderdeel van het programma ‘Goed Gebruik Geneesmiddelen’.
Doel
Op basis van eerder onderzoek is een training ontwikkeld, die zorgverleners ondersteunt in patiëntgerichte communicatie en het betrekken van de patiënt in de besluitvorming omtrent het minderen of stoppen van cardiometabole medicatie. In deze training is ook aandacht voor inhoudelijke en organisatorische zaken rondom dit proces. Het doel van de CO-DEPRESCRIBE studie is om de effecten van en ervaringen met deze training te bepalen.
Methode
Wij gaan een interventie-studie uitvoeren in de eerstelijns zorg. Teams van samenwerkende huisartsen en/of praktijkondersteuners en apothekers(assistenten) zullen worden gerandomiseerd om de training tijdens de studie (interventiegroep) of na afloop van de studie (controlegroep) te ontvangen. In beide groepen zal ieder zorgverlener team worden gevraagd om 10 patiënten, die ouder zijn dan 75 jaar en/of kwetsbaar zijn én diabetesmedicatie en/of 2 of meer bloeddrukverlagers en/of statine(s) gebruiken, uit te nodigen voor een medicatiebeoordeling. Op baseline en na 6 maanden worden verschillende patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten verzameld, evenals receptgegevens uit de apotheekinformatiesystemen en klinische gegevens uit de huisartsinformatiesystemen. Primaire uitkomstmaat is de proportie patiënten waarbij cardiometabole medicatie is geminderd of gestopt. Secundaire uitkomstmaten hebben betrekking op de mate van patiëntbetrokkenheid bij besluitvorming, de proportie patiënten die persoonlijke behandeldoelen bereikt, zorgconsumptie, veranderingen in (a) opvattingen omtrent deprescribing, (b) kwaliteit van leven, (c) gezondheidsklachten met impact, en (d) complexiteit van het medicatieregime. Verder voeren we een kosteneffectiviteitsanalyse en een procesevaluatie uit.
Globale planning
Periode | Activiteiten |
februari 2022 - januari 2023 |
|
februari 2023 – januari 2024 |
|
februari 2024 – januari 2025 |
|
februari 2025 – januari 2026 |
|
Bij vragen of opmerkingen, neem contact op met Peter Stuijt: (p.j.c.stuijt op umcg punt nl).